Tiltakozás a párkányi szemétégető ellen és egyéb érdekességek

A Duna túlpartján fekvő, Pest megye 4-es választókerületétől – Szobtól, Ipolydamásdtól, Letkéstől - alig néhány kilométerre található felvidéki Párkányban közel 20 milliós eurós beruházásból hulladék-feldolgozó üzemet készülnek nyitni. A beruházás évi mintegy húszezer tonna autógumi és műanyag feldolgozásával járna, amelynek káros egészségtani és környezetszennyező hatásai aligha képezhetik vita tárgyát. A tervezett üzem megépítése ellen tiltakozott a szlovákiai Magyar Közösség Pártja, helyi civilek és Komárom-Esztergom megye közgyűlése.

A földrajzi közelségre tekintettel Császárné Kollár Tímea képviselőtársammal közösen jegyzett elvi állásfoglalásról szóló előterjesztésünkben Pest megye nevében kívántunk nyomatékot adni nemtetszésünknek. Annak rendje és módja szerint továbbítottam a dokumentumot a megyei önkormányzathoz, hogy aktualitás lévén a február havi ülésen már tárgyalni tudjuk azt. Két óra nem telt el, s kapta 43 megyei képviselő az értesítést: 2017. február hónapban nem ülésezik a  közgyűlés. Teszi ezt annak ellenére, hogy az éves munkatervben szerepelt.

Nem állítom és sugallni sem szeretném, hogy a kettőnek köze lenne egymáshoz, hiszen nyilvánvalóan nincsen. Annak bemutatására viszont tökéletesen alkalmas a szituáció, hogy a korábban szociális intézményekkel, kórházakkal, oktatási intézményekkel rendelkező megyei önkormányzatok súlyát hogyan építette le 2012-től kezdődően a Fidesz-Kdnp kormányzat. Nyilvánosan elérhető adatok alapján 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben mindösszesen hat, a 2016-os esztendőben hét darab ülésen vehettünk részt. Mi csak dolgozni szeretnénk Pest megyéért, ha hagynák…

Fehér Zsolt, megyei közgyűlési képviselő

Az előterjesztés megtekinthető a mellékelt csatolmányban

CsatolmányMéret
PDF ikon eloterjesztes_elvi_allasfoglalas.pdf119.12 KB