Ülésezett a megyei önkormányzat

Reggel 9 órától az Értéktár Bizottság munkájában vettem részt. Ez alkalommal tíz javaslat érkezett a grémium elé, hat Galgamácsáról, valamint egy-egy Vácrátótról, Nagykőrösről, Vácról és Dabasról.

A váci pályázat kivételével mindegyiket jóváhagytuk. Előbbi estében bár kétségkívül acceptálható ajánlás került az asztalra, a szokásjog alapján élő alkotó művét nem támogatjuk. Így volt ez most is. Azt csak halkan fűzöm hozzá, hogy eleve nem elegáns az, ha az előterjesztő rokoni kapcsolatban áll az iparremek kivitelezőjével... Legyen elég ennyi.

Különösen örömteli látni a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet a megye értékei között, hiszen az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Döntés született még arról, hogy a biatorbágyi viaduktot felterjesztjük a nemzeti értéktárba.

Ténylegesen 10 órakor vette kezdetét Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése, idén mindössze negyedik a sorban. Először az európai parlamenti mandátumot szerzett Rónai Sándor (DK) képviselő helyét betöltő új, kistarcsai illetőségű politikus tette le az esküt, majd sorra következtek a napirendi pontok: előterjesztés költségvetési rendelet módosításáról, a Megyeháza egyik helyiségének tulajdonjogának megszerzéséről, földhasználati jog alapításról, a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. közhasznúsági jogállásának törléséről, a Tápióvidék közalapítvány beszámolójáról, a Mária út innovatív fejlesztéséről szóló egyedi támogatási kérelem benyújtásáról, Szentendre egyedi támogatási kérelméről, valamint Pest megye célzott pénzügyi támogatásával kapcsolatos pályázati döntésekről.

Ezúttal különösebb izgalmak nélkül zajlott az ülés, egyebekben Bukovszky István (DK) a megyei közútkezelő beszámolóját hiányolta, Szalontai Boldizsár (JOBBIK) pedig a zöldhulladék elszállítása körüli hiányosságokra hívta fel a figyelmet. Az ülést levezető Wentzel Ferenc alelnök (Fidesz-Kdnp) konstruktívan állt a kérések elé, úgyhogy tőlem szokatlan módon most jár a piros pont egy fideszesnek.

Fehér Zsolt