Jobbikos javaslatra a Magyar Értéktár részévé válhat a „Kőkapu”

A Pest Megyei Értéktár Bizottság még 2015. nyarán döntött arról, hogy több más váci nevezetesség mellett értékei közé felvegye az Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján copf stílusban, Mária Terézia királynő 1764-es váci látogatása tiszteletére emelt váci Diadalívet.

A helyiek által „Kőkapunak” nevezett építmény nem csak Magyarországon egyedülálló, de egész Közép-Európában ritkaságnak számít. Fentiekre tekintettel a bizottság jobbikos alelnöke, Fehér Zsolt javasolta a Diadalív Magyar Értéktárba való felvételét, amelyet a grémium 2016. április 29-i ülésén egyhangúlag támogatott.

Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés 2012. áprilisában fogadta el a  magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, majd ezt követte a  114/2013. (IV.16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról. Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése a 2012. októberi ülésén hagyta jóvá a megyei értéktár létrehozásáról és a Megyei Értéktár Bizottság megalakításáról szóló előterjesztést.

Az értékek azonosítása úgynevezett értékpiramisban történik, ez lényegében egy többlépcsős rendszer, amely a települési és ágazati értékek felől közelít a hungarikumok felé. A bizottsági döntéssel a „Kőkapu” a kiemelkedő nemzeti értékek sorát gyarapíthatja, amelyek közé korábban már a váci múmiák öröksége és a székesegyház is felterjesztésre került.

CsatolmányMéret
PDF ikon meb_eloterjesztes.pdf23.67 KB