Dózert a dunaparti korzóra! - Az előrehaladott elmebaj minősített esete

A váci közbeszéd megkerülhetetlen részévé vált az a kormánypártiak által gründolt képviselő-testületi előterjesztés, amely szerint a Gyulay Zsolt olimpikon által vezetett, frissen bejegyzett Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület 50 éves ingyenes használatba venné a 170 ezer négyzetméter alapterületű és a város törzsvagyonát képező, a kompkikötő és Gombás-patak között elterülő dunaparti zöldterületet és az egykori Lovarda épületét. A tervezet szerint „fedett jégpálya, nyitott és fedett műfüves futballpálya, fedett crossfitt-terem, egyéb sport – és rekreációs tevékenységek végzésére alkalmas” csarnokok felépítésére kerülne sor.

A váciak és az idelátogató turisták által is méltán kedvelt sétány üde színfoltja a városnak, amelyet e panamagyanús lépéssel dózerral túrnának fel azért, hogy sportlétesítmények számára adjon helyt. Már önmagában elmebaj a folyamatosan csökkenő népességszám mellett egyre inkább elöregedő, fokozódó elvándorlási hullám által sújtott országban történő beteges stadion- és csarnoképítési láz.

Vegyük csak sorra a váci ígéreteket:

➡️ 2016. április. 240 millió forint az azóta sem befejezett kézilabdacsarnokra, amely az eredeti tervek szerint 2017-től üzemelni fog.

➡️ 2017. augusztus. Az akkori hírek szerint 2019 őszére lehet kész a futballstadion rekonstrukciója, ehhez képest még a bontást sem kezdték meg.

➡️ 2017. december. 5 milliárd forint a 2019-ben elkészülő (ha-ha-ha), 3300 főt befogadni képes, mélygarázzsal ellátott szérűskerti multifunkcionális sportcsarnokra. Aki komolyan veszi, hogy egy 33 ezer fős városban a lakosság 10%-a rendszeresen meccsekre és kulturális rendezvényekre fog oda járni, hogy megtöltsék azt, annak egészen biztosan nincs ki mind a négy kereke. Agyrém.

➡️ 2018. január. 780 millió forint a Reménység-pályára. Egyelőre sehol semmi.

Élek a gyanúperrel, hogy komolytalan kormánypárti ígérgetés-cunamival álltunk és állunk szemben, amelyet a tavalyi országgyűlési választások kampányának hevében járattak csúcsra a választói akarat befolyásolása céljából és amelynek része volt a fentiekkel szemben egyébként mindenki által támogatható és jogosan elvárt, Jávorszky Ödön Kórházra szánt 5.6 milliárd forintos célzott támogatás is. Apropó, azzal hogy állunk?

Másrészt talán nem elhanyagolható körülmény a beruházásokat majdan végző vállalkozók és cégek névsora, ám ebbe most ne menjünk bele. Mindenki ismeri a nagytokájú, a társadalom széles rétegei zsírján hízó, abból aranyéletet élő kvázi-maffiózó országos és helyi kiskirályok személyét.

De térjünk vissza a Dunapartra. Indokolja-e bármi a nyilvános, bárki által szabadon látogatható váci korzó bármely egyesület vagy vállalkozói csoportosulás számára való átjátszását, annak beépítését? Mammon istenség, azaz a pénzen kívül aligha. Pedig sem anyagi előnyökért, sem pedig ingyenesen nem lehet eladó és átjátszható a város eme ékköve. Magyarország és benne Vác nem lehet senki hűbérbirtoka! Aki mégis erre vágyik, építsen a saját nappalijában jégpályát amiben akár még hokizhat is. Csoportosan vagy magányosan. Kezitcsókolom.

Fehér Zsolt, a Jobbik váci elnöke