A nagy váci színház akta - 5. rész

Váci Napló - 2019. május 17.:

Színház: a “műsor” már a színpadon túl is zajlik

A csütörtöki testületi ülés egyik meghatározó témája a Váci Dunakanyar Színház igazgatójának, Kis Domonkos Márknak az önkormányzat hozzájárulása nélkül kötött szerződéseinek megtárgyalása volt. Bár a szakbizottságok javasolták a határozatok elfogadását, a név szerinti szavazás fordulatot hozott.

Utólag kellett volna jóváhagynia a testületnek azokat a szerződéseket, amelyeket az elmúlt öt évben kötött a váci színház igazgatója. Ilyen többek között a Megadom magam rendezői, valamint a Művészet című darab színészi feladatainak ellátása, de több, a közeli hozzátartozójával kötött, milliós nagyságrendű, már lejárt szerződések esetében is kérte az utólagos tudomásulvételt.

A tanácskozáson két képviselő is – Bóth János (MSZP) és Ferjancsics László (Lokálpatrióták) – kért bizalmi szavazást az igazgató ellen, aki szintén jelen volt az ülésen. Ám ezt a Munka Törvénykönyve nem teszi lehetővé – hangzott el a válaszban.

Vizsgálatot rendelt el saját hatáskörében a pénzügyi bizottság, az ellenőrzési osztály bevonásával – jelentette be Kászolyi Károly (Jobbik) elnök. Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester pedig elmondta: az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az intézményben. Bejelentette, hogy amennyiben lezárulnak az ellenőrzések, és visszásságot találnak, ő maga fogja kezdeményezni a bizalmi szavazást az igazgatóval szemben. Ezt a testület nagy többséggel elfogadta.

Kiss Domonkos Márk arra a kérdésre, hogy miért nem kerültek a szerződések a testület elé, azt mondta: nem tudott arról a szabályozásról, amely ezt kötelezővé teszi. Bóth János szerint azonban a jogszabályok nem ismerete nem menti fel az igazgatót a felelősség alól.

A polgármester egy kérdésre válaszolva elmondta az ülésen, hogy ő az internetről értesült még tavaly arról, hogy van egy VéNégy Fesztivál Kft – érdekességként: van egy VéNégy Dunakanyar Kft is nagymarosi címmel bejegyezve, de annak nincs köze a rendezvényhez -, ezután rendelt el vizsgálatot és huszonnégy órás határidőt adott a színházigazgatónak a válaszadásra, valamint hatvan napot a szabálytalanságok felszámolására.

Kiss Domonkos Márk arról beszélt még, hogy ő minden esetben jóhiszeműen, a színház érdekeit szem előtt tartva járt el. Soha nem titkolta, hogy a felesége a marketing vezető a színházban. Úgy érzi, hogy a baloldali politikusok már a kezdetektől le akarták járatni az intézményt. Kiemelte: az ő vezetése alatt, tavaly 3,5 millió forintos nyereséggel zártak és ma Magyarországon a 10 legjobb színház között van a váci.

Végül a baloldal kérésére név szerinti szavazást rendeltek el. Az igazgató rendezői és színészi feladataira vonatkozó szerződéseit 6 igennel (Balkovics Péter, Fördős Attila, Kovács Ágnes, Kriksz István, Mokánszky Zoltán, Pető Tibor) és 9 nemmel (Bóth János, Ferjancsics László, Kászonyi Károly, Kiss Zsolt, Krauze István, Manninger Péter, Matkovich Ilona, Steidl Levente, Vácy Károly) nem fogadta el a grémium, így a szerződéseit fel kell bontania Kiss Domonkos Márknak.

A másik határozati javaslat az elmúlt öt évben kötött, de már lejárt szerződések utólagos jóváhagyásáról szólt. Itt már a nagy többség nemmel voksolt, 14-en nem támogatták azt, egyedül Kovács Ágnes szavazott igennel.

Váci Napló - 2019. május 17.:

Színház: a Jobbik váci szervezete közleményben reagált

A csütörtöki képviselőtestületi ülés egyik legnagyobb vitát kiváltó témája a Váci Dunakanyar Színház körül kialakult helyzet volt. Mint beszámoltunk róla, a képviselők név szerinti szavazással, kormánypárti voksokkal úgy döntöttek, hogy Kis Domonkos Márk igazgatónak fel kell mondania a még érvényben lévő, vele kapcsolatos két szerződést, a korábbiakat pedig nem hagyták jóvá utólagosan. A történtekkel kapcsolatban a Jobbik váci szervezete még az este folyamán közleményt adott ki.

“Vác Város Képviselőtestülete mai ülésén tárgyalta a Dunakanyar Színház ügyvezetőjének kérelmét. Az igazgató saját magával és közeli hozzátartozójával, illetve annak cégével az elmúlt időszakban szabálytalanul kötött, lejárt szerződéseit szerette volna visszamenőlegesen jóváhagyatni, valamit újabb szerződést nyélbe ütni.

A képviselőtestület mindkét határozati javaslatot nagy többséggel – beleértve kormánypárti voksokat is – utasította el, de facto megvonva a bizalmat az igazgatótól.

A Jobbik váci szervezete szerint Kis Domonkos Márknak ezek után nem maradt más választása, mennie kell!” – írják.

A színházigazgató közleményét még az önkormányzat ülése előtt juttatta el szerkesztőségünkhöz, ebben azt írja, hogy az ellenzék tudatosan próbálja lejáratni őt és ezzel tönkretenni a város egyik legsikeresebb intézményét, amelyben magas színvonalú munka folyik.

Váci Hírlap - 2019. május 21.

Az áprilisi testületi ülésen nyilvánosságra került önkormányzati ellenőrzésből derült ki, hogy a váci Dunakanyar Színház igazgatója, Kis Domonkos Márk az elmúlt években sokmilliós értékben kötött önmagával szerződéseket a színház számlájára. Az igazgatóval szemben kezdeményezett bizalmi szavazást Fördős Attila, polgármester ekkor nem rendelte el. A májusi testületi ülésen azonban személyesen kellett megjelennie Kisnek, és számot adnia a képviselőknek a vitás szerződésekről. Úgy tűnik nem volt kielégítő a magyarázata, ugyanis a képviselő-tesület, átszavazó fideszes képviselők segítségével, nem hagyta jóvá a szerződéseket. A város pénzügyi bizottsága új vizsgálatot kezdeményez, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az ügyben. A polgármester ezek lezárulta után ígérte az esetleges retorziókat az igazgatóval szemben.

A testületi ülésen Kis úgy magyarázta az önmagával és közeli hozzátartozóival kötött szerződéseket, hogy jóhiszeműen járt el, illetve "nem tudott" arról, hogy ezeket az önkormányzattal egyeztetnie kellett volna. Ilyen megbízás volt például önmaga felkérése a Megadom magam című darab rendezőjének, amit aztán el is vállalt. Azt is mondta, hogy sosem tagadta, hogy felesége a színház marketingvezetőjeként dolgozott. (Érdemes ehhez azt is hozzátenni, hogy még az ülés előtt kiadott közleményében az ellenzék lejárató akciójának nevezte a történteket, akik szerinte a színház tönkretételén dolgoznak.)

Ezután azt szerette volna, hogy az elmúlt 5 évben kötött még élő, illetve már lejárt szerződéseit, melyek összértéke 40 millióra forintra rúg, utólagosan (!) hagyja jóvá a testület.

Ezt a kérelmet a bizottságokban még támogatták a fideszes képviselők, azonban a név szerinti szavazás idejére megváltoztatták véleményüket. Az élő szerződések esetén 6 igen (Balkovics Péter, Fördős Attila, Kovács Ágnes, Kriksz István, Mokánszky Zoltán, Pető Tibor) és 9 nem szavazattal (Bóth János, Ferjancsics László, Kászonyi Károly, Kiss Zsolt, Krauze István, Manninger Péter, Matkovich Ilona, Steidl Levente, Vácy Károly), a lejártak ügyében pedig 1 igen (Kovács Ágnes) és 14 nem szavazattal utasította el jóváhagyást a testület. Ezek a szerződések így felbontásra kerülnek. A város pénzügyi bizottsága emellett újabb vizsgálatot kezdeményezett, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az ügyben. Fördős Attila, polgármester azt ígérte, hogy ezek lezárulta után megteszi a szükséges lépéseket. Arról nem esett szó, hogy a színház fideszes felügyelő-bizottsága (Kovács Ágnes, Balkovics Péter, Mokánszky Zoltán) miért nem talált visszaélésekre utaló jeleket az elmúlt évek során.

Az igazgató arról is beszélt, hogy szerinte az ország 10 legjobb színháza közé tartozik a váci, továbbá, hogy tavaly 3,5 millió forint nyereséggel zárták az évet. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy a színház önkormányzati támogatása a 2013-as nyitás óta 5-szörösére nőtt, és idén is 40 milliót szán rá a város. Továbbá szintén ebben az évben "kiemelt előadóművészeti szervezet" lett, így az államtól is kap egy 50 milliós segítséget. Ezt össze lehet vetni azzal, hogy a váci költségvetés tavaly az összes többi művészeti csoportot összesen 10 millió forint értékben támogatta.

A VéNégy Fesztiválra is árnyékot vet az ügy

A VéNégy Fesztivállal kapcsolatban is felmerültek kérdések az igazgató meghallgatásán. A fesztivál elszámolása ugyanis a színház mérlegbeszámolójában szerepel, miközben létezik egy VéNégy Fesztivál Kft. nevű cég, amelynek éppen a fesztiválszervezés lenne a feladata, és amelyik 50 millió állami támogatást kapott ehhez. Ennek miértjére Kis Domonkos Márk nem tudott érdemi magyarázatot adni. Kis eredetileg a VéNégy Fesztivál Kft. ügyvezetője is volt, azonban az ellenőrzés ezt is összeférhetetlennek találta, így tavaly nyár óta felesége, Péter Tamara tölti be ezt a posztot.

Érdemes megjegyezni, hogy Fördős Attila is azt válaszolta egy kérdésre, hogy ő csak az internetről értesült a VéNégy Fesztivál Kft. létezéséről.

Menni vagy maradni?

A Dunakanyar Színház az elmúlt években jeleskedett a különböző támogatások begyűjtésében. Tavaly fejeződött be a 300 milliós épületfelújítás (ennek gyanús részleteiről lásd keretes írásunkat), de gondolhatunk az idén megszerzett kiemelt státuszra vagy akár a váci önkormányzat által évente kifizetett jelentős összegekre. Emellett gyakorta ad fellépési lehetőséget fideszes politkusoknak, pár hete Balogh Zoltán és Rétvári Bence tartott rendezvényt a párt EP-kampányának keretében. Mindezeket összevetve érdekes kérdés, hogy az ügy lezárulta után továbbra is Kis Domonkos Márk ül-e majd az igazgatói székben.

A színház sötét ügyei

Ahogy korábban már megírtuk, a Dunakanyar Színház az ott folyó szakmai munka ellenére is a “mutyizás” szinonimája lett Vácon. Ismert, hogy tavaly a felújítására kiírt 336 milliós pályázatra mindössze egy (!) cég adott be érvényes árajánlatot, ami éppen a város kulturális bizottsága egyik tagjának, Bodonyi Bélának a résztulajdonában van. (Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly áprilisban Pető Tibor alpolgármesterrel együtt a legendás “Egyszerűen senkik vagytok, hej-hej!” videóval lepte meg a város nem fideszes szavazóit.)