A nagy váci színház akta - 3. rész

Cinizmus a lakossági fórumon - 2019. május 2.

Dr. Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke (és 2012-2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője) 2019. május 2-án, a Váci Dunakanyar Színházban Rétvári Bencével közösen tartott lakossági fórumán kijelentette:
 „A jó mondás az az, hogy ez az Önök pénze. Azt mi soha ne felejtettük el, hogy a minisztériummal, és nem felejtjük el a kormánnyal, hogy a magyar adófizetők pénzét használjuk. Azt, amit a magyar dolgozó emberek termelnek meg, és fizetnek be, és ezt kell felelősen elosztani, ezt kell felelősen úgy kamatoztatni, hogy abból ne elvegyenek, hanem hozzátegyenek.”
Bár nyilvánvalóan nem az ott történtekről beszélt Balog, különös pikantériát ad mondatainak a helyszín.

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület írása, amelyet változtatás nélkül közlünk - 2019. május 12.

Aszínházigazgató családi bizniszei

FÖRDŐS TÁMOGATOTTJA ÉS A 40+50 MILLIÓ

Mindenféle formában szerződést kötött a Váci Dunakanyar Színház igazgatója a családtagjai érdekeltségeivel és saját magával. Összességében több, mint negyvenmillió forint értékben írt alá ilyen megállapodásokat az önkormányzati tulajdonú cég igazgatója. Fördős Attila (Fidesz-KDNP) támogatottja, Kis Domonkos Márk igazgató sok szerződés megkötésekor jogszabályt sértett, de a polgármester nem tett feljelentést és nem kezdeményezte az igazgató felmentését.

Miközben a váci színház ügyét sikerként próbálja elkönyveltetni a város pénzén élő helyi média, kiderült, hogy annak igazgatója 2013-tól rendszeresen kötött feleségével és saját magával is szerződéseket. Mindezek szerteágazó tevékenységekre vonatkoztak: reklámtervezésre és sajtótevékenységre valamint képzésre, de volt, hogy személyszállítási feladatokra, sőt, Kis Domonkos Márk még saját füstgépét is eladta az általa vezetett színháznak.

KÖZPÉNZ MILLIÓK CSALÁDON BELÜLRE

De, itt nem állt meg a színházigazgató. Későbbi felesége és annak egyeneságbeli rokona alapított egy céget 2014-ben, majd pár nappal az alakulás után rögtön szerződést is kötött ezzel a TDT nevű kft-vel a színházigazgató – azaz a későbbi férj. A céghez 14 millió forint közpénz került a váci színháztól.

A családi pénzügyi szálakat tovább erősítették 2017-ben, amikor Kis Domonkos Márk és felesége létrehozta a VéNégy Kft.-t, amellyel (akárcsak korábban) az alapítás után pár nappal rögtön szerződést is kötött az önkormányzati cég igazgatója, azaz Kis Domonkos. A saját cégéhez juttatott szerződéses összeg ekkor több, mint 2,5 millió forint volt. Majd a színházigazgató 2018-ban egy újabb szerződést kötött saját és felesége tulajdonában álló céggel, több, mint 18 millió forint értékben.

A hatályos jogszabályok szerint azonban ezen szerződéseket csak a tulajdonos, azaz a váci önkormányzat engedélyével köthette volna meg, azonban ilyen engedélyt nem kért – így nem is kapott – Kis Domonkos Márk.

ÉS MINDEHHEZ CSAK ASSZISZTÁLTAK

A színházas kft, mint önkormányzati cég felügyelő bizottságának tagjai így Kovács Ágnes (Fidesz) és Balkovics Péter (Fidesz) képviselő, valamint Mokánszky Zoltán (KDNP) alpolgármester – a kérdések ellenére sokáig hallgattak arról, volt-e tudomásuk arról, hogy a színházigazgató saját és hozzátartozóinak cégével kötött szerződéseket. Kiderült, hogy még a 14 és a 18 milliós szerződés hátterét, jogszabálysértő voltát sem vették észre.

A Kis Domonkos Márk vezette színház sokat tett azért, hogy a Vácért Lokálpatrióta Egyesület tagjai ne juthassanak hozzá a közpénzből finanszírozott cég szerződéseihez és más adataihoz. Így eltitkoltak szerződéseket (mely ügyekben bűnügyi nyomozás zajlik), valamint csak bírósági eljárások hatására adtak ki megállapodásokat, illetve arra vonatkozó tényeket, hogy Kis Domonkosnak mely szerződött céghez milyen hozzátartozói kapcsolata van. De, a váci polgármesteri hivatal sem volt hajlandó kiadni a színházat vizsgáló ellenőri jelentést, ez ügyben is bírósági per zajlik.

MÁR A VÉNÉGY FESZTIVÁL IS CSALÁDI BIZNISZ

Úgy tűnik, Fördős Attila bizalmát élvezi Kis Domonkos Márk, hiszen a polgármester nem tett feljelentést e sajátos családfoglalkoztató ügyben, de még bizalmi szavazást sem volt hajlandó elrendelni a színházigazgató személyéről.

Emlékezetes, hogy Fördős Attila polgármester szintén nagy titkolózó, adatokat és dokumentumokat titkolt el, melyeket csak bírósági eljárás hatására adott ki. Ilyen dokumentumok voltak a képviselő vagyonnyilatkozatok, vagy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által a váci LED projektre vonatkozó jelentés.

Kis Domonkos Márk és felesége családi cégéhez más szálon is dőlt a közpénz. Tavaly mindenféle pályázat nélkül a Schmidt Mária vezette állami alapítvány kötött cégükkel szerződést a VéNégy Fesztivál megrendezésére. Nem tévedés! Az 50 (!) milliós szerződést nem a fesztivált korábban szervező önkormányzati színházzal, hanem Kis Domonkos Márk családi cégével kötötték.

LESZ-E PRECEDENS A BALHÉBÓL?

Mindezen balhé szőnyeg alá söprése érdekében az igazgató kérelemmel fordult a váci képviselő-testülethez, mely így UTÓLAG veheti tudomásul jogszabálysértő bizniszeit. Egy bizottsági ülésen azzal védekezett: nem tudta, hogy kell ezt csinálni. Vajon ezentúl városunkban minden tilosban parkolást és adó meg nem fizetést utólag elintézettnek tekint majd a Fördős-féle városvezetés, ha az érintett azt állítja, hogy nem tudott az előírásokról?