A nagy fűnyíróhiszti

Lépten-nyomon olvasom mindenféle váci csoportban, hogy a város különböző pontjain mekkora a fű. „Kaszálást azonnal! Kaszálást most!” Persze legyen lenyírva a játszóterek környezetében, ne szegélyezze a járdákat, irtsák a gyomnövényeket és az allergiás rohamokat kiváltó gazokat. Eddig rendben. Az azonban már a ló túlsó végén való átbukfencezés tipikus esete, amikor egyesek szinte követelik a fű tarvágását a belvárosi nagymama kertjétől kezdve a városszéli rétig. Mert bizonyára szeretik nézni a 40 fokos kánikulában órák alatt kiégő és elsárguló gyep látványát. Mert az olyan fantasztikus. Mert a méhek kipusztulása és a növények ebből következő be nem porozottsága miatt évtizedek múlva jó lesz étkezéskor felszolgálni a háromfogásos menüt polisztirol levessel, a polipropilén főzelékkel és polietilén desszerttel. Sőt, legyen beton minden, miért is ne? Betonfák, beton-Duna, betonagy.

Tessék választani!

Fehér Zsolt

Következzék itt valami más:

„Egyre inkább felértékelődik, a természetközeli gyepek alkalmazása. Mi lenne természetesebb, mint egy szép virágos rét?

A vadvirágos rét elméletileg nem más, mint fű közé ültetett virágok kombinációja ( amit a szukcessziós folyamatok során, hosszabb idő alatt a természet is megoldana). Ez a romantikus megoldás még nem kifejezetten elterjedt nálunk, de Angliában például komoly hagyományai vannak a közterületen való alkalmazásának. A nagyobb angol parkokban az intenzív fűnyírást háttérbe helyezték, csak a szegélyek és a kiemelt területek kaszálása állandó. Egy ilyen döntésnek kiemelkedően pozitív hatása lehet a biodiverzitás, fajgazdagság és ezen belül például a beporzó méhek életében.

Egy ilyen vadvirágos rét, tervszerű kaszálással, megfelelő magkeverékkel akár felülvetéssel is kialakítható. Érdemes tudni, hogy az állandóan kaszált gyep homológ, élőhely szempontjából szegényes képet mutat.

A virágpompa pezsgő rovarvilágot eredményez, ennek egyenes következménye , hogy a fecskék és a gyurgyalagok is gyakoriak a területen, érdekes módon a szúnyogok jelenléte pedig kevésbé drasztikus ( ez nem véletlen). A mai iparosodó világban, az ilyen éélőhelyek jelentősége óriási. Sokaknak ez túl romantikusan hangzik, pedig nincs is egyértelműbb a természet törvényeinél!

Fontos tudni, hogy egy beállt gyep esetében az invazív, ruderális gyomok jelenléte, mint például a parlagfű rendkívül csekély. Ezek az allergén gyomok a bolygatott, akár a rendszeres gépi kaszálással felsértett és kizsigerelt zöldfelületen jellemzőek.

Az ilyen jellegű rétek, virágzás utáni kaszálása indokolt, a kaszálék elszállítása nem minden esetben törvényszerű, mivel ilyenkor a növényzet által felhalmozott tápanyagok is elszállításra kerülnek a területről ( intenzív ápolású gyepek esetén, ilyenkor kemikáliákat kell alkalmazni, a fenntartás érdekében).

A természet tudja a dolgát!

Ökológiai előnye, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet. A magas fűben, kisemlősök, hüllők, madarak stb., élhetik dolgos mindennapjaikat. A rét a füvek és a virágok egyensúlyán alapul. Ha a talaj túl termékeny, vagy a kaszálás túl gyakori, a füvek átvehetik az irányítást, elnyomva a virágos növényeket, csökkentve ezzel a biodiverzitást”