Újabb váci érték a Pest Megyei Értéktárban

Szeptember utolsó napjának reggelén tartotta ülését Pest Megye Értéktár Bizottsága. A kilenc fős testület a legutóbbi összejövetel óta beérkezett mintegy 16 javaslatot bírálta el, amelyek felét találta felvételre érdemesnek. Ezek közé tartozott többek között Ágai Adolf lapszerkesztői és irodalmi munkássága, a gödöllői királyi kastély, a Mirelite tevékenysége és márkaneve vagy dr. Cselka Nándor püspök pasztorális és karitatív tevékenysége, emlékének vámosmikolai ápolása. Ványi Lászlóné képviselőasszony és Mikesy György igazgató úr közös, Vácról érkező előterjesztése, „Cházár András szellemi öröksége – a magyarországi gyógypedagógia / siketoktatás megteremtése” szintén egyhangú támogatást élvezett. A Bizottság a továbbiakban egyetértett azon, „A kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 6/2015. (V.11.) önkormányzati rendelet módosításáról” címet viselő, a Közgyűlés előtt is tárgyalt napirendi ponttal, miszerint a jövőben a MÉB hatáskörébe kerül a Kulturált Települési Környezet Díj előkészítésével kapcsolatos döntések meghozatala valamint elfogadta a 2016. évi I. féléves tevékenységről szóló beszámolót. Végezetül megtekintettük a Pest Megyei Értéktár elkészült népszerűsítő kiadványát, amely különösen igényes módon mutatja be az eddig lajstromba vett értékeket.

Fehér Zsolt, MÉB alelnök