Újabb izraeli testvérvárosa lett Vácnak, pedig az előző kapcsolat sem működik

Vác képviselő-testülete Kászonyi Károly jobbikos képviselő határozott tiltakozása ellenére idén újabb izraeli testvérvárost "választott", Petah Tikvát. Így valószínűleg a 2015-ös Raoul Wallenberg-díjas Vác lett az országban az első település, amelynek két izraeli testvérvárosa is van. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, de nézzük meg, Givatayimmal, a másik izraeli testvérvárosunkkal hogyan is működött a kapcsolat.

Mindenek előtt meg kell jegyeznünk, nagyon sok jól működő testvérvárosi kapcsolatunk van, említhetjük akár a finn Järvenpää-t, Donauschingent, Ipolyságot vagy éppen Técsőt. Rengeteg pozitív példa van és sajnos egy negatív is. A negatív példa Givatayim, amellyel az elmúlt 7-8 évben szó szerint semmi együttműködésre nem került sor. Még Fördős Attila polgármester is leírta a külügyi beszámolójában, hogy a kapcsolat laza, és ez az idei évben sem javult. Fel is tettem a kérdést a Művelődési-Oktatási és Ifjúsági-Sport bizottság eheti ülésén, hogy mégis miért van szükség erre a kapcsolatra, miért nem lehet ezt egyszerűen megszüntetni? Egyértelmű választ azonban sajnos nem kaptam, az izraeli Givatayim továbbra is nem létező kapcsolattal marad a testvérvárosunk.

Véleményünk szerint egy városnak nem arra van szüksége, hogy minél több testvérvárosa legyen papíron, hanem olyan együttműködésre van szükség, amely jól működik, és annak pozitív hozadékai vannak mindkét település számára.

Tótváradi-Nagy Bence, Művelődési-Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottság