Szavakban mindegyik párt támogatta a megye önálló régióvá válását - a szavazati adatok mást mutatnak

A Pest Megyei Közgyűlés múlt pénteki ülésén tárgyalta a megye önálló régióvá válását támogató előterjesztést, hogy a következő uniós költségvetési ciklustól (2021-től) Pest megye ne a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, hanem - Budapesttől elválva - 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson. A kormánypárti előterjesztést valamennyi közgyűlési frakció támogatta - legalábbis szavakban. A hírportálunknak megküldött szavazati adatok egészen mást mutatnak.

A Pest Megyei Közgyűlés mai ülésén döntött arról, javasolja a kormánynak, hogy Pest megye Budapesttől független, önálló régióvá váljon a régiók 2016. évi felülvizsgálata során. Mivel jelenleg a megye a fővárossal közös régióba tartozik, így Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében fejlett régiónak számít, ezért a megyébe is jóval kevesebb támogatás juthat, mint az ország más régióiba - írta múlt pénteki közleményében a legnagyobb megyei ellenzéki képviselőcsoportot alkotó Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Varga Zoltán Péter szerint a Jobbik Pest megyei programja a kezdetektől az önálló régióvá válást támogatta a megye érdekében, így a közgyűlés ülésén a párt támogatta a javaslatot.

Néhány nappal később a tavalyi választások óta öt főre zsugorodó frakcióval rendelkező MSZP megyei szervezete is azt közölte: támogatják, hogy a megye önálló régiót alkosson.

Az MSZP Pest Megyei Területi Szövetsége támogatja Pest megyének a Közép-Magyarországi Régióból való kiválását, és önálló régióvá válását. Az új régió kialakítását csak a meglévő megyehatár mentén tudjuk elképzelni - írja Trenka István, az MSZP Pest megyei Területi Szövetségének elnöke az MTI-nek megküldött közleményében.

A szavazati adatok szerint az MSZP képviselőinek a párt megyei vezetése elfelejtett erről szólni

A hírportálunknak a Jobbik által megküldött név szerinti szavazati lista szerint (a kép megtekinthető a csatolt mellékletben) a kormánypárti és az ellenzéki jobbikos és LMP-s képviselők támogatták az előterjesztést, míg a szavazógép szerint jelen lévő MSZP-s és DK-s képviselők nem szavaztak.

A baloldali képviselők éppen kivonultak

Rónai Sándor DK-s képviselő vasárnapi, ugyancsak az MTI által közölt közleménye szerint a baloldali képviselők azért nem szavaztak ebben a kérdésben, mert nem sokkal korábban kivonultak az ülésteremből, miután a közgyűlés többsége nem támogatta a DK-s képviselő és több települési önkormányzat javaslatát, hogy Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere legyen Pest megye díszpolgára.

A végső döntés során egyébként idén Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc díjas népdalénekes kapta a kitüntető címet.

Dunakeszi-Online