Jobbikos siker Pest megyében - Tiltakozás a párkányi szemétégető ellen

A Pest Megyei Önkormányzat március utolsó napján tartott közgyűlésén 38 egyhangú igen szavazattal támogatta a jobbikos Császárné Kollár Tímea és Fehér Zsolt képviselők közös, a Párkányba tervezett hulladék-feldolgozó üzemmel kapcsolatos elvi állásfoglalásról szóló előterjesztését.

A javaslat indoklásában Fehér Zsolt kifejtette, hogy az ügy többpólusúvá vált, nem csak a felvidéki Párkány, hanem a szomszédos Esztergom városa, Komárom-Esztergom és Pest megyék, így mind a szlovák állam, mind Magyarország érintett benne. Ahogy azt elmondta, a légvonalban alig néhány kilométerre fekvő Ipoly-menti községekre és Szob városára, de az egész Duna-Ipoly Nemzeti Park területének levegőminőségére, természeti kincseire jelent veszélyt a tervezett beruházás, valamint közegészségügyi kockázatot hordoz magában az ott lakók számára. Ráadásul március elejétől már az is világossá vált, hogy nem egy, hanem kettő hulladék-feldolgozó egységről lenne szó. A gumiégető 20000 tonna, míg a műanyag-feldolgozó 7600 tonna megsemmisítésével kalkulál éves szinten. Végezetül kiemelte, hogy az előterjesztés hangsúlyozottan politikamentes, ezért kéri annak támogatását minden képviselőtársától, függetlenül azok párthovatartozására.

Az elfogadott határozati javaslat értelmében Pest Megye Közgyűlése határozottan tiltakozik a szlovák fél tervezete ellen és erről értesíti Párkány város képviselő-testületét és Nyitra Kerület Önkormányzatát.

(a csatolmányban megtekinthető a beadvány)

CsatolmányMéret
Kép ikon 20170331_154647.jpg1.6 MB