"Elég hamar ragadós lett a lengyel példa a megyeházán"

Péntek reggel tartotta soron következő ülését a Megyei Értéktár Bizottság. A kilenc tagú grémium - közte a Jobbik színeiben Sipos Richárddal és velem - tizenhat javaslatról szavazott, négy kivételével a beérkezett pályázatok többségét támogatva. Ezúttal nem volt köztük a Dunakanyar térségéből.

Pest megye önkormányzatának közgyűlése ezt követően, délelőtt tíz órakor vette kezdetét. A kötelező napirendi szavazások után rögtön az első pontnál érdekes fejlemény történt. Maga az előterjesztés kitüntető címek odaítéléséről szólt, és aminek az lett a vége, hogy az Mszp és Dk frakció kivonult az ülésteremből. (Az eset bővebben az Alfahir.hu-n olvasható: http://alfahir.hu/egymasnak_estek_a_jobbikosok_es_a_balosok) Ahogy képviselőtársam, Varga Zoltán Péter fogalmazott, "elég hamar ragadós lett a lengyel példa a megyeházán", utalva a hétvégi lengyelországi választásokra, ahol a közösen induló baloldali pártok egyetlen képviselője sem jutott be a Szejmbe.

A nap legfontosabb eseménye mégis az, hogy a jelenlévő képviselők egyöntetű szavazatával végre lehetőség nyílik arra, hogy Pest megye Budapesttől független önálló NUTS 2 régióvá válhasson. Számunkra ez azzal a pozitívummal jár, hogy a korábbi gyakorlattal szemben, miszerint a Közép-Magyarországi Régióban a főváros kapta a fejlesztési pénzek túlnyomó részét, a jövőben nagyjából 700 milliárd forintnyi támogatásra számíthat megyénk.

Fehér Zsolt,
a Jobbik váci elnöke, Pest megyei képviselő