Amit megkapott a váci kórház és amit nem...

2016-ban a Kormány a kórházi adósságok rendezése során egy 15 milliárdos fejlesztési keretet nyitott meg a kórházak számára, amely keretre tárgyév végéig nyílt mód pályázni. Ismerve a magyar egészségügy állapotát, az intézmények igénye jócskán meghaladta fent nevezett összeget.

Dr. Lukács László György országgyűlési képviselő, a Jobbik szakpolitikusa közérdekű adatkéréssel fordult január elején az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányába, hogy megismerhetővé váljanak a fejlesztési igények, illetve melyek azok, amelyeket végül odaítéltek.

A váci Jávorszky Ödön Kórház tizenegy tételből álló pályázata a következőket tartalmazta:

• Diagnosztikai készülékek cseréje (Mammográfia, Radiológia, Kardiológia) – 58.623.200 ft
  • Központi sterilizáló műszerfejlesztése – 34.290.000 ft
  • Medikai informatikai rendszer cseréje, a működtetéshez szükséges hardver elemek vásárlásával – 101.600.000 ft
  • Energiamegtakarítást célzó épületfelújítások – 355.938.423 ft
  • Napkollektorok beiktatása HMV rendszerbe – 57.150.000 ft
  • Külső térvilágítási hálózat korszerűsítése – 31.999.998 ft
  • Légtechnikai rendszerek korszerűsítése – 15.240.000 ft
  • A kritikus állapotú számítógépek cseréje – 9.906.000 ft
  • GlobalSpeech a beszédfelismerő modul alkalmazása a képalkotó diagnosztikában (RTG, CT, Mammográfia) – 7.874.000 ft
  • Nyomtató park korszerűsítése – 9.906.000 ft
  • Könyvvizsgálat – 5.080.000 ft

Összesen 687.607.621 ft értékben.

Ehhez képest „Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott  szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016.  (XII. 2.) Korm. rendelet 1.§ (2) bekezdés szerinti működési támogatásról” címet viselő tájékoztatóval összevetve kiderül, hogy a tizenegy tételből mindössze hármat ítéltek meg a Jávorszky Ödön Kórháznak. Ezek a központi sterilizáló műszerfejlesztése, a napkollektorok beiktatása HMV rendszerbe, valamint a légtechnikai rendszerek korszerűsítése, mindösszesen 106.680.000 ft értékben, azaz a felmerülő igények  nagyjából 15.5%-át sikerült kielégíteni.

Különösebb magyarázatra és kommentárra nem szorul az ügy, mindenki vonja le maga a konzekvenciákat. Azért álljon itt néhány adat az elmúlt napok sajtóhíreiből: 2.5 milliárdból üveghíd épülhet Sátoraljaújhelyen,3 milliárdból űrközpont a kétezer lakosú Gyulaházán, az új Puskás Ferenc Stadion pedig várhatóan 190 milliárdba fog kerülni…

Fehér Zsolt, a Jobbik váci elnöke